EN / NL
Torenhoge kosten bij een ERP project? U bent niet de enige
Het komt vaak voor dat een bedrijf op zoek gaat naar een ERP systeem om bedrijfsprocessen digitaal in kaart te brengen. Tijdens deze zoektocht belooft een IT ontwikkelaar deze software voor een redelijke prijs te kunnen bouwen en te implementeren. Al snel wordt deze prijs overschreden, maar lijkt er ook geen weg meer terug. Het Gerechtshof Arnhem – Leeuwarden bepaalde in een gelijke zaak dat de ondernemer al zijn schade vergoed kreeg.
READ ARTICLEDe voor- en nadelen van een converteerbare leningsovereenkomst (CLA)
In Nederland wordt deze vorm van financiering steeds populairder, met name onder startups. Maar wat maakt deze vorm van financiering zo populair? En welke nadelen kleven er aan? In dit artikel zet advocaat ondernemingsrecht Dirk de Waard de belangrijkste voor- en nadelen van de converteerbare lening voor een oprichter (founder) en de investeerder uiteen.
READ ARTICLEEen overnamegeschil: onjuist geïnformeerd of te enthousiast gecontracteerd?
In sommige gevallen kent een overname een vervelende nasleep. Zo ook bij de overname van 130 Emté supermarkten (hierna: Food Retail) van Sligro Food Group (hierna: SFG) door Jumbo en Coop. Laatstgenoemden hadden hiertoe een joint venture, J&C Acquisition Holding B.V. (hierna: J&C), als koopvehikel (bidco) opgericht. J&C stelde dat SFG garanties uit de koopovereenkomst (de Share Purchase Agreement of SPA) had geschonden. Daarnaast zou SFG haar onjuist hebben geïnformeerd over de financiële situatie voorafgaand aan de verkoop. Als gevolg daarvan claimde J&C €83 miljoen schadevergoeding. In haar vonnis wees de Rechtbank Amsterdam de claim van J&C af. Advocaat ondernemingsrecht Martijn Kesler licht toe.
READ ARTICLEWOB wordt WOO: van openbaren op verzoek naar een openbaarmakingsplicht
Heeft u een geschil en wilt u bewijs opvragen bij de wederpartij? Dan is het is het starten van een procedure op grond van artikel 843a Rv een mogelijkheid. In het geval u een geschil heeft met een overheidsinstantie, dan was de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) het equivalent daarvan. Maar dat gaat veranderen. Met ingang van 1 mei 2022 vervangen de Wet open overheid (WOO) en de Wijzigingswet Woo de Wob. Dit artikel beschrijft de Wob en de voornaamste wijzigingen die Woo teweegbrengt.
READ ARTICLEVendor loan: een veelgebruikte financieringsstructuur bij overnames
Bij de overname van een onderneming wordt in bijna de helft van de gevallen gebruik gemaakt van zogenaamde ‘vendor loans’ ten behoeve van ongeveer 20% van de koopprijs. Kortom, vendor loans zijn niet meer weg te denken in overnamepraktijk. In dit artikel gaat advocaat fusies en overnames Dirk de Waard in op wat vendor loans zijn, waarom ze gebruikt worden en welke risico’s eraan verbonden zijn.
READ ARTICLEHet dienen van twee heren: voor Sports Entertainment Group geen inkoppertje
In de media is al veel geschreven over de procedure die Stefan de Vrij aanspande tegen Sports Entertainment Group (SEG). De rechtbank Amsterdam heeft vandaag in haar vonnis geoordeeld dat Sports Entertainment Group schadeplichtig is jegens Stefan de Vrij en onterecht geld opstreek zonder Stefan de Vrij daarover te informeren. Advocaat ondernemingsrecht Martijn Kesler legt het vonnis uit.
READ ARTICLEVerschil tussen de besloten vennootschap en de naamloze vennootschap
Zowel de besloten vennootschap (BV) en de naamloze vennootschap (NV) zijn rechtspersonen met beperkte aansprakelijkheid. Ondanks dat beide ondernemingsvormen in veel opzichten op elkaar lijken, zijn ze verschillend.
READ ARTICLEOne-tier board of two-tier board: een uitleg van beide bestuursmodellen
Met de inwerkingtreding van de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen is er ook een wettelijke grondslag voor verenigingen en stichtingen voor het instellen van een one-tier of two-tier board.
READ ARTICLEWet Aanpassing Fiscale Regeling Aandelenoptierechten
Advocaat ondernemingsrecht Dirk de Waard bespreekt in dit artikel de huidige regeling in Nederland en de Wet aanpassing fiscale regeling aandelenoptierechten, die Nederlandse startups aantrekkelijker probeert te maken voor talentvolle werknemers. Daarnaast wordt een vergelijking gemaakt met de regelgeving in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland.
READ ARTICLEWil je in contact komen met VIOTTA?